jueves, 12 de diciembre de 2013

BLOC I. LA INVESTIGACIÓ FILOS. UNITAT 4: ÈTICA I POLÍTICA. QUÈ ÉS FILOSOFIA POLÍTICA?

BLOC I. LA INVESTIGACIÓ FILOSÒFICA

UNITAT 4: ÈTICA I POLÍTICA. 

QUÈ ÉS FILOSOFIA POLÍTICA? 


Escultura de la justícia, a Dublín, Irlanda. 


La filosofia política estudia el govern i la relació dels individus i les comunitats amb l'estat. Inclou preguntes filosòfiques sobre els conceptes de justícia, , llei, propietat privada, i els drets i deures dels ciutadans.

Los fundamentos de la filosofía política han variado a través de la historia. Así para los griegos la ciudad era el centro y fin de toda actividad política.
En el Medioevo toda actividad política se centra en las relaciones que debe mantener el ser humano con el orden dado por Dios. A partir del Renacimiento la política adopta un enfoque básicamente antropocéntrico.
Los principales autores que han desarrollado los contenidos de la Filosofía Política han sido Auguste Comte, Emile Durkheim, Alexis Tocqueville, William Edward Burghardt Du Bois, Karl Marx y los autores de la llamada Escuela de Fráncfort.

Els grans temes de la filosofia política

Són tres:
1r tema: La forma que hauria d' adoptar l' Estat.
Intenta aclarir el concepte d' autoritat i la seva legitimitat; l' obediència i la desobediència civil. Si la seva estructura ha de ser unitària o federal, o si ha de ser controlat per mitjans democràtics.
2n tema: Els principis generals que haurien de guiar les decisions de l' Estat.
Quins valors haurien de donar forma a la política econòmica i social? Llibertat? Justícia? interès públic? Drets? Benestar?
3r tema: Aquests principis, han de ser globals? Com per exemple el de justícia? En quins casos estan els estats justificats per entrar en guerra?

BIBLIOGRAFIA:

ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 66 I 67)  

 

WEBGRAFIA:

No hay comentarios:

Publicar un comentario